Left Logo
Right Logo
Ροή Ειδήσεων

✍ Η καλαθοσφαιρική Νέα Σαλαμίνα μέσα από τα στοιχεία που μάζεψε ο Πάμπος Στυλιανού

Όλες οι κατηγορίες: Περγαμηνής ανάγνωσμα

📖 Περίπου 75“

➡To «BS» προσπαθώντας να ρίξει φως σε άγνωστες πτυχές της ιστορίας του αθλήματος στον τόπο μας, γνώριζε εκ των προτέρων, ότι αποκλείεται να τις ανακαλύψει όλες, για ευνόητους λόγους.

Είναι τόσα πολλά, τα πλείστα ποιοτικά, που έχουν γίνει μέσα σε όλην αυτήν τη διαδρομή, για να είμαστε εμείς σήμερα εδώ…

Ανάμεσα λοιπόν στις ομάδες εκείνες που έχουν τη δική τους ιστορία, είναι και η Νέα Σαλαμίνα!

Ποιος άλλος όμως, θα μπορούσε να είναι ο καταλληλότερος, για να δώσει, όχι στο «BS», αλλά στο καλαθοσφαιρικό και πολιτιστικό κοινό, τη σωστή κατεύθυνση, για να βρεθούν τα στοιχεία εκείνα που έχουν απομείνει;

Ο άλλοτε πρόεδρος του ΚΟΑ λοιπόν, παρέπεμψε στο Λεύκωμα της Νέας Σαλαμίνας, για το οποίο άλλωστε είχε και την ευθύνη συγγραφής του.

Πιο κάτω λοιπόν, μεταφέρονται τα όσα γράφτηκαν στο εν λόγω δημιούργημα για την καλαθοσφαιρική ομάδα της Νέας Σαλαμίνας, αλλά πριν την παράθεση τους, θα ήταν –το λιγότερο- παράλειψη, να μην απευθυνθούν οι δημόσιες ευχαριστίες της ιστοσελίδας προς τον κ. Πάμπο Στυλιανού:

«Η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ιδρύθηκε τον Δεκέμβρη του 1965 ως Παγκύπρια Ομοσπονδία Αθλοπαιδιών και διοργάνωσε τα πρώτα πρωταθλήματα του αθλήματος της καλαθόσφαιρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, και τα οποία παρατίθενται στο Λεύκωμα για την ιστορία της καλαθόσφαιρας στην Κύπρο, η Νέα Σαλαμίνα ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της νεοσύστατης ομοσπονδίας.

Το σωματείο στις πρώτες συνελεύσεις τις Ομοσπονδίας αλλά και αργότερα, εκπροσωπούσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, Παναγιώτης Καλογήρου.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Νέα Σαλαμίνα πήρε μέρος στα πρωταθλήματα των πρώτων χρόνων αλλά δεν κατάφερε να διατηρήσει το τμήμα.

Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ομάδα ήταν πολλά με κυριότερο την έλλειψη γηπέδου για προπονήσεις αλλά και για έδρα στους επίσημους αγώνες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το τμήμα να διαλυθεί, με τους αθλητές να μεταπηδούν στην ομάδα της Ανόρθωσης και κάποιοι άλλοι να σταματούν το άθλημα.

Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, δεν καταφέραμε να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο βασικός αθλητής της ομάδας ήταν ο πολυσύνθετος Σπύρος Καραολής, που εκείνα τα χρόνια συμμετείχε επίσης στην ομάδα στίβου της Νέας Σαλαμίνας, αγωνιζόμενος στο άθλημα του ακοντισμού.

Ο Καραολής μεταπήδησε στην ομάδα της Ανόρθωσης, της οποίας έγινε βασικό στέλεχος. Όμως διατήρησε τους δεσμούς του με τη Νέα Σαλαμίνα, αφού ενώ ήταν καλαθοσφαιριστής της Ανόρθωσης συνέχιζε να ενισχύει την ομάδα στίβου της Νέας Σαλαμίνας και να αγωνίζεται με τα χρώματα της στους παγκύπριους διασωματειακούς αγώνες.

Καθώς σύρονταν αυτές οι γραμμές, με προσανατολισμό να μιλήσουμε με τον Σπύρο Καραολή για εκείνες τις εποχές, πληροφορηθήκαμε με θλίψη το θάνατο του.

Ας είναι αυτή η αναφορά ένα μικρό μνημόσυνο στη μνήμη του και ένα ευχαριστώ για την όλη προσφορά του στον κυπριακό αθλητισμό»…

*Κάτι σημαντικό που αναφέρεται και στο φωτογραφικό απόσπασμα, είναι το γεγονός ότι η Νέα Σαλαμίνα, ήταν εκ των ιδρυτικών σωματείων της καλαθοσφαιρικής Ομοσπονδίας, κατά τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 1966, στο οίκημα του ΑΠΟΕΛ.

Προηγούμενο Άρθρο

🗓 Ημέρα της Αφρικής: Η ασύγκριτη της προσφορά στην καλαθόσφαιρα και στη μουσική!

Επόμενο Άρθρο

⚽Κωνσταντινούπολη 25/05/2005: Τα 6 λεπτά που έμειναν στην αιωνιότητα του ποδοσφαίρου!

Παρόμοιο περιεχόμενο …

😥 Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου…

📖 Περίπου 20“ ➡Ένα από τα πιο τραγικά και κτηνώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τιμάται σήμερα και πρόκειται για τη γενοκτονία των Ποντίων… Σε ένα σύνολο 750 χιλιάδων ψυχών, κατά την περίοδο 1916 – 1923, […]

😥🎶 Δυο χρόνια χωρίς το Μίκη Θεοδωράκη: Άξιος εστί!!! (2 Videos📹)

Ανάγνωση: Περίπου 40“   Όλοι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν, πέρασαν, περνάνε και θα περάσουν από την Οικουμένη, έρχονται εδώ για κάποιον σκοπό, για κάποιον λόγο, για κάποιαν αποστολή… Υπήρξαν όμως και θα υπάρξουν και κάποιοι […]

Όταν ο Αντώνης Μικελλίδης, έβαζε… πατίνια στο Σάκη!

Ο Αντώνης Μικελλίδης, ήταν ο άνθρωπος που μέσα από τη διάθεση και τα χέρια του, επανήλθε η Ανόρθωση στην καλαθοσφαιρική ζωή της Κύπρου και που βήμα με βήμα, ανεβαίνει τα σκαλιά της καθιέρωσης της στο […]