Left Logo
Right Logo
Ροή Ειδήσεων

📜 Ο Τάκης, ο «Πετράν», η ΑΕΛ, η ΠΑΕΕΚ και η τιμή που θα λάβει σήμερα το άθλημα!

Όλες οι κατηγορίες: Μια φορά και έναν καιρό

📖 Περίπου 2 λεπτά

Το ότι τιμάται το ίδιο το άθλημα, κατά τη σημερινή εκδήλωση τιμής προς την ΠΑΕΕΚ, από την ΑΕΛ, στο πλαίσιο της σημερινής αναμέτρησης ανάμεσα στις δυο ομάδες, παιχνίδι που θα διεξαχθεί στο «Ν. Σολομωνίδης» (έναρξη στις 16:00), είναι μια διάσταση, την οποία προσπάθησε μέσα από τη χθεσινή του ανάρτηση το «BS» να αποδώσει…

Μαζί, με την παράθεση της γνωστοποίησης από πλευράς Γαλαζοκιτρίνων!

Ωστόσο, το άγρυπνο μάτι του Πέτρου Χ`Χριστοδούλου, δεν… άργησε να «συλλάβει» την παράθεση του γεγονότος και επομένως, ο «Γκάλης της καλαθοσφαιρικής σύνταξης της Κύπρου, άλλως Πετράν», προέβη σε μιαν ανάρτηση, της οποίας η κάθε λέξη και διδακτική είναι και ανθρώπινη και που πραγματικά, αποδίδει στην ολότητα του το μεγαλείο της ιστορίας, όχι μόνο των δυο σωματείων, αλλά και του αθλήματος στην ολότητα του!

Περίοπτη η αναφορά για τον «Τάκη τον Τζιερυνιώτη», τον άνθρωπο που έχει συνδέσει τις δυο αυτές ομάδες!

Τα όσα έχει αναρτήσει ο «Πετράν», είναι τόσο διδακτικά και μπορείτε να τα διαβάσετε παρακάτω:

«Η ΑΕΛ, η ΠΑΕΚ (ΠΑΕΕΚ) και ο Τάκης που τις ενώνει

Η καλαθοσφαιρική ΑΕΛ ανακοίνωσε ότι θα τιμήσει την ΠΑΕΕΚ για την επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία του μπάσκετ αύριο, στο “Νίκος Σολομωνίδης”, όπου οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες (4 μ.μ. το τζάμπολ) ύστερα από 23 χρόνια.

Είναι μια σπουδαία (και συγκινητική για μένα) απόφαση της ΑΕΛ και ειδικά του Μάικ Λοϊζίδη, ενός ανθρώπου που έχει ζήσει και το “παλιό” μπάσκετ από παιδί, αφού ο αείμνηστος πατέρας του, Λούης Λοϊζίδης, ήταν ιδρυτής και στυλοβάτης του καλαθοσφαιρικού τμήματος της ΑΕΛ στο μακρινό 1966.

Η ΠΑΕΚ (και ΠΑΕΕΚ, πλέον, στην προσφυγιά) και η ΑΕΛ υπήρξαν εκ των πυλώνων της διάδοσης του μπάσκετ και έχουν δώσει ιστορικές αθλητικές μονομαχίες. Τις συνδέει,  επίσης, ένας παλιός σπουδαίος παράγων του μπάσκετ, ο Τάκης Γεωργιάδης. Ήταν αθλητής ο ίδιος (ποδόσφαιρο και στίβος), ιδρυτικό μέλος της ΠΑΕΚ (1953) και καθοριστικός στην ανάπτυξη και την αθλητική της δράση. Ένας ανιδιοτελής παράγων, με προσφορά πολύπλευρη στο σωματείο της Κερύνειας.

Η ζωή και οι συνθήκες της εποχής οδήγησαν τον Τάκη Γεωργιάδη επαγγελματικά από την Κερύνεια στη Λεμεσό στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όπου έδωσε συνέχεια στην ενασχόληση του με τον αθλητισμό ως φίλαθλος και επίσης ως παράγοντας. Ένθερμος φίλος του μπάσκετ, υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της καλαθοσφαιρικής ομάδας της ΑΕΛ, μαζί με τον Λούη Λοϊζίδη, τέτοια εποχή πριν από 57 χρόνια.

Οι παλιοί φίλοι της ΑΕΛ και δη οι “μπασκετικοί”, τον αγαπούσαν και τον εκτιμούσαν. Έμεινε, δε, στη συλλογική μνήμη τους ως “Ο Τάκης ο Τζιερυνειώτης”. Για την προσφορά του, ο Τάκης Γεωργιάδης,  ” Ο Τζιερυνειώτης”, είχε τιμηθεί από την ΕΑΚ. Ευτυχώς.

Ήταν ήδη ηλικιωμένος και καθηλωμένος σε τροχοκάθισμα.  Ας είναι αιωνία η μνήμη του, όπως και η μνήμη του Λούη Λοϊζίδη. Φυσικά, δεν μπορώ να λησμονήσω ότι αύριο θα λείπουν από την εκδήλωση, άλλες δύο λαμπρές μορφές των δυο ομάδων.

Δύο φίλοι μου αγαπημένοι, που δεν βρίσκονται στη ζωή. Ήταν συνομήλικοι, υπήρξαν αντίπαλοι, αλλά και συμπαίκτες (στην μικτή σχολική ομάδα της Κύπρου). Μιλάω για τον Γιώργο Θυρώτο της ΑΕΛ, που προδόθηκε τόσο ξαφνικά από τη μεγάλη καρδιά του και για τον Γιώργο Μουστάκα της ΠΑΕΚ, τον σθεναρό καταδρομέα, που σκοτώθηκε το 1974 κατά την τουρκική εισβολή.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ»!

Προηγούμενο Άρθρο

😇 O Άγιος Λάζαρος και ο Σάββας ευχαριστούν, οι Κωνσταντίνος και Άντρη, δηλώνουν…  

Επόμενο Άρθρο

➡ Ο μαθητής που δεν απάντησε σωστά σε καμιά ερώτηση, παίρνει άριστα στην τιμιότητα!

Παρόμοιο περιεχόμενο …

🎙 Η ουσία για την ΑΕΛ, είναι ότι τα μηνύματα, δεν έχασαν την ηχηρότητα τους!

📖 Περίπου 30“ Μπορεί η Κάλια Παπαδοπούλου, να εστίασε σε κάποια συγκεκριμένα αγωνιστικά ζητήματα τις ψεσινές δηλώσεις της, μετά το τέλος της αναμέτρησης με την Ανόρθωση και μάλιστα, παραδέχθηκε ότι η νίκη της αντιπάλου ομάδας, […]

📜 Όταν τιμάται η ιστορία, τότε και μόνο αυτό το άθλημα έχει μέλλον και ελπίδα!

📖 Περίπου 70“ Αυτό ναι και χίλιες φορές ναι! Το να τιμάει ένα σωματείο, σαν αυτό της ΑΕΛ, με την τόσο μεγάλη ιστορία, ένα άλλο, σαν αυτό της ΠΑΕΕΚ, που ήταν από εκείνα που χάραξαν […]

⛹️‍♂️ Miah Davis: Ένας από τους πιο ουσιώδεις καλαθοσφαιριστές…

📖 Περίπου 35“ Τον Miah Davis (τρίτος από αριστερά στη φωτογραφία), τον είχε φέρει η ΑΕΛ κατά την αγωνιστική περίοδο 2009-2010, όταν τότε προπονητής στη Γαλαζοκίτρινη ομάδα, ήταν ο Κυριάκος Γιαγκουλής, που είχε για βοηθό, […]