Left Logo
Right Logo
Ροή Ειδήσεων

✍Δελτίο τύπου για τα 100 χρόνια των Αθλητικών συντακτών!

Όλες οι κατηγορίες: Ανακοινώσεις - Δελτίο Τύπου

📖 Περίπου 1`50“

➡Δελτίο τύπου εξέδωσε σήμερα η ΕΑΚ, επί της μεγάλης σημερινής επετείου, καθώς σαν σήμερα πριν από 100 χρόνια, διεξήχθη το Κογκρέσο μέσω του οποίου ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ένωση Αθλητικών Συντακτών.

Στο δελτίο, υπάρχει και αναφορά για τη δυναμική της Κύπρου στην Παγκόσμια Ένωση.

✍Το κείμενο:

Σαν σήμερα, πριν από 100 χρόνια, στις 2 Ιουλίου 1924, διεξήχθη το κονγκρέσο που ίδρυσε την AIPS, την Παγκόσμια Ένωση Αθλητικών Συντακτών! Ογδόντα δημοσιογράφοι από 29 χώρες συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, την πόλη που θα φιλοξενούσε ακολούθως (όπως και φέτος) τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τρεις ημέρες πριν την τελετή έναρξης των 8ων Θερινών Αγώνων, πραγματοποιήσαν την ιδρυτική συνέλευση της AIPS, που έγινε στο Σπόρτινγκ Κλαμπ της Γαλλίας. Η ιστορική φωτογραφία των ιδρυτών της AIPS, λήφθηκε εντός του ρινγκ πυγμαχίας.

Από τότε, καθιερώθηκε η 2α Ιουλίου να εορτάζεται διεθνώς ως η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητικού Συντάκτη.

Πρώτος πρόεδρος της AIPS εξελέγη στις 3 Ιουλίου, τη δεύτερη και τελευταία ημέρα του Κονγκρέσου, ο Γάλλος δημοσιογράφος Φραντζ Ρέιχελ, ο οποίος υπηρετούσε επίσης ως ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του «Παρίσι 1924». Ο Ρέιχελ ήταν χρυσός Ολυμπιονίκης στο ράγκμπι το 1900, ενώ το 1896 στην Αθήνα συμμετείχε στα 110μ εμπόδια και 400μ κι ενώ παράλληλα κάλυπτε τους Αγώνες για το γαλλικό περιοδικό Vélo.

Όπως γράφτηκε τότε, ο Ρέιχελ κρίθηκε ως ο καταλληλότερος άνθρωπος να «καθοδηγήσει το καράβι που μόλις έχει ριχτεί στη θάλασσα και προετοιμάζεται για ένα μακρύ ταξίδι στα ταραχώδη νερά του παγκόσμιου αθλητισμού».

Την πρωτοβουλία για την ίδρυση της AIPS είχαν ο Ρέιχελ και ο Βέλγος Βίκτορ Μποάν. Ο δεύτερος ήταν τρεις φορές Ολυμπιονίκης, δις στην υδατοσφαίριση (αργυρός το 1908, χάλκινος το 1912), ενώ το 1920 στην Αμβέρσα της πατρίδας του, πήρε αργυρό στην ξιφασκία. Διετέλεσε και τον πρώτο αθλητή που ανάγνωσε τον Ολυμπιακό Όρκο, στην τελετή έναρξης του 1920. Ο Μποάν εξελέγη πρόεδρος της AIPS το 1932, μετά το θάνατο του Ρέιχελ και παρέμεινε στην ηγεσία μέχρι το 1956.

Ο ρόλος της Κύπρου

Σήμερα, η AIPS με έδρα τη Λωζάνη της Ελβετίας, περιλαμβάνει χιλιάδες μέλη από 160 χώρες, ανάμεσα τους φυσικά και από την Κύπρο.

Η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ), η οποία ιδρύθηκε το 1973, μετά την ενοποίηση των δύο τότε ενώσεων στο νησί μας, από την πρώτη στιγμή διεκδίκησε την ένταξή της στην AIPS, κάτι που έγινε επίσημο το 1974 στο Κονγκρέσο που έγινε στη Μάλαγα της Ισπανίας. Το 1977 η ΕΑΚ αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της UEPS (σήμερα AIPS Europe), της ευρωπαϊκής ένωσης αθλητικών συντακτών.

Η ΕΑΚ φιλοξένησε το Κονγκρέσο της AIPS το 1991 στη Λευκωσία, υπό την προεδρία του Φρανκ Τέιλορ και με πρόεδρο της ΕΑΚ τον Ζαχαρία Κυριάκου.

Στα Δ.Σ. της AIPS Europe έχουν εκλεγεί δύο Κύπριοι, αρχικά ο Μιχάλης Γαβριηλίδης που υπηρέτησε δύο θητείες ως μέλος του Δ.Σ. της AIPS Europe και συγκεκριμένα κατά τις περιόδους 2002-2006 και 2017-2022. Και από το 2022, ο νυν πρόεδρος της ΕΑΚ, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, ο οποίος εκλέγηκε ταμίας της AIPS Europe.

Επιπλέον, ο πρώην Γ.Γ. της ΕΑΚ Νεόφυτος Γεωργίου διορίστηκε για μια θητεία το 1998 στην εξελεγκτική επιτροπή της UEPS, η οποία λειτουργεί υπό την προεδρία του ταμία της ευρωπαϊκής οργάνωσης.

Όλα τα πιο πάνω, αποτελούν δείγμα της ισχυρής θέσης της Κύπρου στην οικογένεια της AIPS, παρά το μικρό μας μέγεθος ως χώρα.

Η AIPS και οι ηπειρωτικές της ενώσεις συνεχίζουν την ισχυρή τους πορεία προς όφελος των δημοσιογράφων του αθλητικού ρεπορτάζ, εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων εποχών.

Προηγούμενο Άρθρο

✍Η ανακοίνωση των «7» σε 7 σημεία!

Επόμενο Άρθρο

😉Η απαραίτητη επισήμανση και το… κάδρο!

Παρόμοιο περιεχόμενο …

✍ Συγχαρητήρια επιστολή στην Κ16 από το σωματείο της Ανόρθωσης!

Ανάγνωση: Περίπου 25“   Συγχαρητήρια επιστολή δημοσιοποίησε σήμερα το σωματείο της Ανόρθωσης, με αποδέκτη, την Ανδρική μας Εθνική Κ16, για την πρόσφατη επιτυχία της στους αγώνες της 3ης κατηγορίας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, μέσα από την […]

✍ 💯 λέξεις για την ΑΕΚ (Final-4)

Μέσος όρος ανάγνωσης κειμένου: 20 περίπου δευτερόλεπτα  Αρχίζουμε από το δεδομένο! Για την ΑΕΚ, τη μιαν εκ των δυο μόνιμων πρωταγωνιστών των τελευταίων χρόνων, η κατάκτηση του Κυπέλλου είναι ένας φανερός στόχος! Αντίστροφα μετράνε πλέον […]

⚡ Ο Κεραυνός θα πάει στη Λεμεσό για να κερδίσει και όχι για να… προστατευθεί!

📖 Περίπου 40“ Μια τριάδα από ντέρμπι, κλήθηκε να δώσει μέσα στο Φεβρουάριο ο Κεραυνός και κέρδισε σε όλα! Κέρδισε εκτός έδρας, δηλαδή στις δυο Γαλαζοκίτρινες έδρες (ΑΕΛ & ΑΠΟΕΛ), καθώς και την ΑΕΚ, στην […]