Left Logo
Right Logo
Ροή Ειδήσεων

✍ Στην ιστορία θα μείνει το 34ο συνέδριο ΕΑΚ – ΠΣΑΤ!

Όλες οι κατηγορίες: Ανακοινώσεις - Δελτίο Τύπου

📖 Περίπου 5 λεπτά

13 χρόνια ήταν πολλά… Για να πραγματοποιείτο ξανά στην Κύπρο, το συνέδριο ΕΑΚ-ΠΣΑΤ, το οποίο έλαβε χώρα στην Πάφο κατά το τριήμερο 31/10-02/11 και διά της παρουσίας άνω των 100 σύνεδρων, παρουσίασε εξαίρετο βαθμό επιτυχίας!

 Στον απόηχο της όλης εκδήλωσης, η ΕΑΚ εξέδωσε σήμερα το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Σημαντικά συμπεράσματα εξήχθησαν από το 34ο Συνέδριο ΕΑΚ-ΠΣΑΤ

Ιστορικό ήταν το 34ο Συνέδριο ΕΑΚ-ΠΣΑΤ που διοργανώθηκε στην Πάφο το τριήμερο 31 Οκτωβρίου με 2 Νοεμβρίου 2023. Το Συνέδριο των ενώσεων του αθλητικού Τύπου της Κύπρου και της Ελλάδας, επέστρεψε στη χώρα μας μετά από δεκατρία χρόνια. Πάνω από 100 σύνεδροι, από Κύπρο και Ελλάδα, διέμειναν στην πόλη της Πάφου, ενώ επιπλέον δεκάδες δημοσιογράφοι παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου, μετακινούμενοι καθημερινά από Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό.

Την πρώτη ημέρα, την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, πέραν από την τελετή έναρξης του 34ου Συνεδρίου ΕΑΚ-ΠΣΑΤ, διεξήχθησαν παράλληλα και τα Δ’ Δημοσιογραφικά Βραβεία ΕΑΚ, όπου τιμήθηκαν πάνω από 25 δημοσιογράφοι για τη δράση τους, ενώπιων μιας γεμάτης αίθουσας, στην παρουσία συγγενών και φίλων των τιμηθέντων και μελών της ΕΑΚ.

Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου και την Πέμπτη 2 του μήνα, έλαβαν χώρα οι εργασίες του Συνεδρίου, με πάρα πολλά θέματα να καλύπτονται, από εισηγητές υψηλού επιπέδου.

Πέραν από τις εργασίες του Συνεδρίου, που φιλοξενήθηκε από το Δήμο Πάφου και το ΕΤΑΠ Πάφου στον Πολυχώρο «Αττικόν», στην πλατεία Κένεντι, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το εντυπωσιακό προπονητικό κέντρο της Πάφος FC, όπου ο γενικός διευθυντής Χάρης Θεοχάρους ξενάγησε τους δημοσιογράφους, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου Πολύβιο Πάλιουρα. Επίσης, οι ξένοι προσκεκλημένοι έκαναν ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Πάφου, από ξεναγό της ΕΤΑΠ Πάφου.

Οι υποστηρικτές

Το 34ο Συνέδριο ΕΑΚ-ΠΣΑΤ διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), σταθερού συνοδοιπόρου της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) από ιδρύσεως της αλλά και διαχρονικού αιμοδότη του συνεδρίου ΕΑΚ – ΠΣΑΤ.

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) στήριξε το Συνέδριο.

Χορηγοί του τριημέρου ήταν η ΟΠΑΠ Κύπρου και η Cytavision, επίσης διαχρονικοί υποστηρικτές της ΕΑΚ και χορηγός φιλοξενίας το Anemi Hotel & Suites. Υποστηρικτές ήταν ο Δήμος Πάφου και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου.

Για να μπορέσει η ΕΑΚ να διοργανώσει όλες αυτές τις εκδηλώσεις, σημαντικό ρόλο έχουν οι χορηγοί της Οργάνωσης, τους οποίους η ΕΑΚ ευχαριστεί θερμά. Αυτοί είναι ο Μέγας Χορηγός ΟΠΑΠ Κύπρου, οι Χρυσοί Χορηγοί και Υποστηρικτές Cytavision, Unicars, Τράπεζα Κύπρου. Οι Χορηγοί και Υποστηρικτές Hercules, Psaltis Auto Parts, CNP CYPRIALIFE, Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ, Carlsberg. Και φυσικά, ο συνεργάτης της ΕΑΚ, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ).

Δίπλα μας ο ΚΟΑ

Ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από το χώρο της δημοσιογραφίας, τον αθλητισμό και τον τουρισμό, καλύφθηκε στο 34ο Συνέδριο ΕΑΚ-ΠΣΑΤ, ενώ η ΕΑΚ είχε την τιμή να φιλοξενήσει σπουδαία ονόματα του κυπριακού αθλητισμού και της κοινωνίας.

Στην ολότητα του τριήμερου συνεδρίου παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης και το μέλος του Δ.Σ. κα. Κάλλη Χατζηιωσήφ. Τις δύο πρώτες μέρες του συνεδρίου παρακολούθησαν ο αντιπρόεδρος ΚΟΑ κ. Κωστάκης Κουκκουλής, τα μέλη Δ.Σ. Μιχάλης Ιωάννου, Ανδρόνικος Ανδρονίκου, Σωτήρης Αδάμου, Έλενα Παπακώστα Κοκκίνου και η γενική διευθύντρια Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη.

Μεγάλο μέρος των εργασιών παρακολούθησε ο Λεόντιος Τσέλεπος, πρώην μέλος Δ.Σ. του ΚΟΑ, ο οποίος βοήθησε ποικιλοτρόπως την ΕΑΚ, για να έρθει το συνέδριο στην πόλη του. Η ΕΑΚ ευχαριστεί θερμά τους πιο πάνω για τη συμμετοχή τους.

Ολόκληρο το 34ο Συνέδριο ΕΑΚ-ΠΣΑΤ, καθώς και τα Δ’ Δημοσιογραφικά Βραβεία, μεταδόθηκαν σε live streaming, το αρχείο του οποίου μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.youtube.com/@cysportswriters/streams

Το πρωί της Τετάρτης

Στο πρωινό πρόγραμμα της Τετάρτης (01/11), το Συνέδριο εξέτασε τις συνθήκες απασχόλησης των αθλητικών συντακτών σε Ελλάδα και Κύπρο, με τον πρόεδρο ΠΣΑΤ, Γιάννη Θεοδωρακόπουλο και τον πρόεδρο ΕΑΚ, Ηρόδοτο Μιλτιάδους, να μιλάνε σε πάνελ, με τη συμμετοχή του κοινού. Από τα κυριότερα σημεία που τέθηκαν είναι η σμίκρυνση του προσωπικού που είναι δυσανάλογη με τον όγκο της δουλειάς των αθλητικών συντακτών. Τονίστηκε επίσης ο παιδαγωγικός ρόλος τους να σπρώξουν τη νεολαία προς τον αθλητισμό.

Στη συνέχεια, η Δρ. Έλενα Παπακώστα (Μέλος Δ.Σ. ΚΟΑ, Ακαδημαϊκός), η Ασπασία Βελονάκη (Γενική Γραμματέας ΠΣΑΤ & μέλος Δ.Σ. AIPS Europe) και η Μαρίνα Αργυρού (Μέλος Δ.Σ. ΕΑΚ) κατέγραψαν στοιχεία, μέσα από την εμπειρία τους και μέσα από έρευνες, που καταδεικνύουν δυσανάλογη συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό. Τόσον όσον αφορά την κάλυψη επιτυχιών, όσο και από συμμετοχή των γυναικών στον δημοσιογραφικό κόσμο.

Το πρωινό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με ποδοσφαιρική ιστορική αναδρομή. Ο Δημήτρης Δημητρίου, τέως αντιπρόεδρος ΕΑΚ, εξιστόρησε τα γεγονότα που έφεραν την απόφαση για να λαμβάνουν μέρος οι κυπριακές ομάδες στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής το 1967 και είχαν να κάνουν με την προσπάθεια της πραξικοπηματικής κυβέρνησης στην Ελλάδα να στείλει μυστικά στρατιώτες στην Κύπρο! Αναφέρθηκε παράλληλα σε περιστατικά που αφορούσαν τη συμμετοχή των Ολυμπιακού, ΑΕΛ, ΕΠΑ, Ομόνοιας και ΑΠΟΕΛ, καθώς και στον απότομο τερματισμό της συμμετοχής το 1974. Μία σημαντική διαπίστωση που σημείωσε ήταν ότι, επί ευκαιρίας της συμμετοχής στην Α΄ Εθνική, πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες αποστολές αθλητικών συντακτών εκτός Κύπρου.

Ο Νίκος Γιαννόπουλος, Αρχισυντάκτης Αθλητικών Ειδήσεων ΕPT, με τη σειρά του αναφέρθηκε σε μερικούς από τους Κύπριους επιθετικούς που έπαιξαν στην Α΄ Εθνική και διέπρεψαν. Μίλησε για τους Παύλο Βασιλείου, Παμπουλλή, Τάσο Κωνσταντίνου, Γιώργο Σαββίδη, Γιασεμή Γιασεμάκη, Γιάννο Οκκά, Μιχάλη Κωνσταντίνου, Σίνισα Γκόγκιτς και Βασίλη Χατζηπαναγή.

Το απόγευμα της Τετάρτης

Στην παρουσία σπουδαίων αθλητών έκλεισε το πρόγραμμα το απόγευμα της Τετάρτης 1 Νοεμβρίου. Στο πάνελ με θέμα «πώς Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να αλληλοβοηθηθούν σε θέματα αθλητικής προετοιμασίας», μίλησαν ο Ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος Κυριάκος Ιωάννου, ο προπονητής και παλιός πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής Ηρόδοτος Γιωργαλλάς και ο αθλητής στους κρίκους Σωκράτης Πηλακούρης, ενώ διαδικτυακά συνδέθηκε από την Ελλάδα ο κωπηλάτης Αλέξανδρος Ζησιμίδης που προπονείται στον Σχοινιά.

O Kυριάκος Ιωάννου τόνισε ότι δεν θα είχε πετύχει τα επιτεύγματά του εάν δεν είχε την ευχέρεια να κάνει τις προπονήσεις του στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Άγιου Κοσμά στην Ελλάδα, ενώ το ίδιο ισχύει και με προπονήσεις στη Θεσσαλονίκη για τον Ηρόδοτο Γιωργαλλά.

Ο Σωκράτης Πηλακούρης, ο οποίος προπονείται τακτικά μαζί με τον Λευτέρη Πετρούνια, ανάφερε ότι μετά τις εγκαταστάσεις που έγιναν στην Αραδίππου από τον ΚΟΑ, ο Ελλαδίτης πρωταθλητής προτιμάει να κάνει τις προπονήσεις του στην Κύπρο.

Από τους αθλητές μεταφέρθηκε, επίσης, το παράπονο ότι υπάρχει λιγοστή κάλυψη των αθλητών και γίνεται κυρίως περιστασιακά, μετά από μία μεγάλη διοργάνωση ή μετά από μεγάλη επιτυχία.

Για το θέμα «Παρίσι 2024» ο λειτουργός Τύπου της ΚΟΕ, Νίκος Σοφιόπουλος, και οι Αντώνης Παπουτσάκης και Δημήτρης Κανελλάκης, αναπληρωτής ταμίας και μέλος του Δ.Σ. ΠΣΑΤ, αναφέρθηκαν στους αθλητές που προκρίθηκαν για τους Ολυμπιακούς και την προσπάθειά που γίνεται από τους υπόλοιπους για εκπροσώπηση Κύπρου και Ελλάδας στο Παρίσι.

Ο Αντρέας Μαρκίδης, λειτουργός διοίκησης ΚΟΑ, παρουσίασε το πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου και το πώς ιστορικά αυτό προέκυψε μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου ΕΑΚ-ΠΣΑΤ.

Το πρωί της Πέμπτης

Στο τελευταίο κομμάτι του Συνεδρίου, το πρωί της Πέμπτης 2 Νοεμβρίου, αρχικά έγινε ανάλυση των Mega Events στην Κύπρο. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΚΟΠ, Κωνσταντίνος Σιαμπουλλής, αναφέρθηκε στις προετοιμασίες που γίνονται ενόψει της διοργάνωσης το 2024 του UEFA EURO U17, ενώ αποκάλυψε τους πρεσβευτές της διοργάνωσης που θα είναι οι Παύλος Κοντίδης και Καρολίνα Πελενδρίτου. Όπως είπε, το τουρνουά θα διεξαχθεί από τις 20 Μαΐου μέχρι τις 5 Ιουνίου, με τα πλείστα παιχνίδια να διεξάγονται στην επαρχία Λάρνακας και Αμμοχώστου, ενώ ο τελικός (καθώς και ένας ημιτελικός), θα διεξαχθούν στο «Στάδιο Άλφαμεγα» στη Λεμεσό.

Ο Μάνος Σταραμόπουλος, Β’ αντιπρόεδρος του ΠΣΑΤ, ανέπτυξε τις προοπτικές για να διοργανώσουν από κοινού Ελλάδα και Κύπρος μία μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Ακολούθησε από τον Μαρκ Κληρίδη, πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Eurobasket 2025 και τον Βαγγέλη Ιωάννου, Α’ αντιπρόεδρο ΠΣΑΤ, πολλά ενδιαφέροντα που αφορούν την ανάληψη του ενός ομίλου της διοργάνωσης από την Κύπρο, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας και τα τεράστια οφέλη για τη χώρα μας. Μεταξύ άλλων αναλύθηκαν τα οφέλη της παρουσίας του Γιάννη Αντεντοκούνμπο και της Εθνικής Ελλάδας στη Λεμεσό. Επιπλέον, η διοργάνωση θα ανεβάσει την εικόνα της Κύπρου, ενώ η εμπειρία είναι πολύτιμη, όπως το κληροδότημα που θα αφήσει το Εurobasket 2025 και αφορά την ανακαίνιση και επέκταση του γηπέδου «Σπύρος Κυπριανού» που θα προσελκύσει άλλα μεγάλα διεθνή αθλητικά γεγονότα και εκδηλώσεις.

Το Συνέδριο έκλεισε με θέμα για τον αθλητικό τουρισμό στην Πάφο. Μίλησαν οι Γιώργος Τσέλεπος (Δήμος Πάφου), Λούκας Νικηφόρου (ΕΤΑΠ Πάφου), Έβελυν Κλεάνθους (Anemi Hotel & Suites & α’ αντιπρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ στην Πάφο), Γιώργος Κακουρίδης (επιχειρησιακός διευθυντής Cyprus Logicom Marathon), Μάικ Χατζηιωάννου (διευθυντής Activate Cyprus), Nικολέττα Ιωάννου (Mokapot Productions).

Όλοι τους ανάπτυξαν τη σημασία των αθλητικών διοργανώσεων στην πόλη της Πάφου και αναδείχθηκε η ποιοτική και ποσοτική δουλειά που γίνεται με εγκαταστάσεις και όχι μόνο, γεγονός που έχει τεράστιο αντίκτυπο στον αθλητικό τουρισμό της επαρχίας.

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

⛹️‍♂️ Δυο οι… μπόμπιρες!

Επόμενο Άρθρο

⛹️‍♀️ Αναγέννηση Vs ΑΠΟΠ: Παιχνίδι με φαβορί…

Παρόμοιο περιεχόμενο …

✍️ Ανακοίνωση της ΑΕΛ, για την προπώληση εισιτηρίων με ΑΠΟΠ και ΚΚ Pijevija

📖 Περίπου 45“ Ανακοινωθέν εξέδωσε το Τ. Ε της ΑΕΛ, σχετικά με τη διαδικασία προπώλησης των εισιτηρίων, τόσο για την εντός έδρας αναμέτρηση με τον ΑΠΟΠ για την 7η αγωνιστική στην 1η φάση του Πρωταθλήματος, […]

✍ Το πρόγραμμα των φιλικών της αγώνων ανακοίνωσε η ΑΕΛ

Ανάγνωση: Περίπου 15“   Μια πεντάδα φιλικών αγώνων θα δώσει η ΑΕΛ, στο πλαίσιο μονταρίσματος της ομάδας, με την οποία θα παρουσιαστεί κατά την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Η Γαλαζοκίτρινη διοίκηση, προέβη, σε σχετική ανακοίνωση για […]

💯 λέξεις για τον Κεραυνό

📖 Περίπου 20“   Όταν γίνεται λόγος για τον Κεραυνό, κάθε που μια νέα αγωνιστική περίοδος, βρίσκεται στα πρόθυρα, κατ` αρχήν, ο λόγος είναι για τον πλέον πιο διαχρονικό πρωταγωνιστή των διοργανώσεων σε ανδρικό επίπεδο, […]